Musiikin suoratoistopalvelut
Älypuhelimien aikana cd-levyt ja erilaiset MP3-soittimet ovat jääneet historiaan, kun musiikkia on mahdollista kuunnella kätevästi suoraan erilaisista musiikin suoratoistopalveluista pelkän internetyhteyden kautta.
Musiikin suoratoistopalvelut ovat palveluita, eli sovelluksia, ohjelmistoja tai nettisivuja, joiden kautta käyttäjä voi kuunnella musiikkia tallentamatta sitä puhelimeensa, tietokoneelleen tai muuhun laitteeseen. Tämä vapauttaa käyttäjän tallennustilan rajoituksista sekä yksittäisten kappaleiden tai levyjen kuuntelemismaksuista. Suoratoistosovellukset antavat käyttäjälle vapauden kuunnella lähes mitä tahansa musiikkia missä tahansa, milloin vain internetyhteys on käytettävissä.
Älypuhelimien ja rajoittamattomien nettiliittymien aikana tämä tarkoittaa lähes koska tahansa. Monet suoratoistopalvelut antavat kuuntelijan myös tallentaa kappaleita kuunneltavaksi offline-tilassa. Suosituimpia suoratoistopalveluita ovat Spotify, Deezer ja uusin tulokas Apple Music.
9,4 miljoonaa käyttäjää Pohjoismaissa
Tutkimusten mukaan Pohjoismaissa suoratoistopalveluita käytti jopa 9,4 miljoonaa kuluttajaa vuonna 2015 (mukava olivat Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska). Kaikkein suosituimpia suoratoistopalveluita olivat Spotify, Tidal/Wimp, TDC/YouSeePlay sekä Apple Music. Myös kaikista musiikkia toistavista verkkopalveluista Spotify oli suosiossa ykkönen, jota seurasivat YouTube sekä iTunes.
Käyttäjistä vain 23% oli maksanut palvelun käyttämisestä, mutta 64% kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että musiikin tekijöille kuuluu maksaa korvausta siitä, että heidän tekemäänsä musiikkia toistetaan digitaalisissa palveluissa. Vaikka suoratoistopalveluiden suosio on noussut pilviin, on radio kuitenkin yhä kaikkein yleisin uuden musiikin löytämiskanava. Jopa 40% suomalaisista vastaajista vastasi “kuulin sen radiosta” kysymykseen “mistä viimeksi kuulit hyvänä pitämäsi uuden kappaleen”. Suoratoistopalveluiden rooli uuden musiikin löytämisessä on kuitenkin kasvamassa.
Spotify on suoratoistopalveluiden kuningas
Ruotsalainen suoratoistopalvelu Spotify on maailmanlaajuisesti kaikkien suoratoistosovellusten suosituin. Palvelu lanseerattiin vuoden 2006 huhtikuussa ja sen pääkonttori sijaitsee Lontoossa. Kaikki tutkimus- ja kehitystyö suoritetaan kuitenkin Tukholmassa, Ruotsissa. Spotifysta ei tällä hetkellä voi ostaa yksittäisiä kappaleita, vaan käyttäjille on tarjolla kaksi erilaista vaihtoehtoa; joko ilmainen, mainosrahoitteinen toistopalvelu tai maksullinen, mainokseton palvelu.
Maksuttomassa palvelussa käyttäjä kuulee mainoksia kappaletoistojen välillä ja palvelun käyttö on rajoitetumpaa kuin maksullisen palvelun käyttö. Palvelua käytettäessä tietokoneella erot jäävät normikäyttäjälle kuitenkin pieniksi mainoksia lukuun ottamatta. Ilmainen versio on saatavilla Euroopassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa sekä osassa Etelä-Amerikan ja Aasian maita.
Maksava käyttäjä taas saa kuunnella kappaleita täysin mainoksitta, mutta maksullisessa tilissä on monia muitakin etuja, sillä kappaleita voi ladata kuunneltavaksi myös offline-tilassa (eli ilman internetyhteyttä), äänenlaatu on parempi kuin maksuttomassa palvelussa sekä monet artistien singlet ja levyt ovat saatavilla ennakkojulkaisuina vain maksaville käyttäjille. Spotify toimii lähes millä tahansa alustalla ja palvelua tukevat Windows-, Mac OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmät sekä Android, Applen iOS-laitteet, Windows Phone, Symbian/S60, Nokia N9 (MeeGo 1.2 Harmattan) ja Windows Mobile.
Spotifylla oli vuoden 2016 loppupuolella jo reilusti yli 40 miljoonaa maksavaa asiakasta ja tämän päälle vielä rutkasti palvelua ilmaiseksi käyttäviä käyttäjiä – yhteensä kuukausittain aktiivisia käyttäjiä palvelulla oli vuoden 2016 syksyllä 100 miljoonaa. Palvelu on saatavilla yli 50 eri kielellä. Kappaleita palvelussa on yli 30 miljoonaa.
Deezer muistuttaa läheisesti Spotifyta
Ranskalainen suoratoistopalvelu Deezer on hyvin samankaltainen ominaisuuksiltaan verrattuna Spotifyhin. Deezer on vuoden Spotifyta nuorempi ja kuunneltavia kappaleita Deezerissä on yli 40 miljoonaa. Suomalaisille palvelu on ollut avoinna vasta vuodesta 2013 lähtien. Deezerissä käyttäjiä on Spotifyn ylittävästä kappalemäärästä huolimatta paljon Spotifyta vähemmän. Kuukausittain aktiivisia käyttäjiä on vain 16 miljoonaa, joista 6 miljoonaa ovat maksavia palvelun käyttäjiä.
Deezeriä voi käyttää netissä, Androidilla, Kindle Fire HDX:llä, Mac OS X:llä, BlackBerryllä, iOS:lla, Windows Phone:lla sekä Symbianilla. Palvelu on saatavilla yli 180 eri maassa. Deezer tarjoaa Spotifyn tapaan maksutonta sekä maksullista palvelua, jossa käyttäjä saa enemmän oikeuksia ja parempaa palvelua.
Palveluissa on saatavilla yksittäisiä kappaleita, albumeita sekä valmiiksi tehtyjä soittolistoja kuten myös sattumanvaraisessa järjestyksessä musiikkia soittavia radiokanavia. Uutta musiikkia löytää Deezeristä siis helposti ja maksullisessa palvelussa saatavilla ovat myös laulujen sanat. Monet pohjoismaalaiset pienemmät artistit saapuvat Deezeriin kuitenkin paljon Spotifyta hitaammin, mikä johtunee palvelun alkuperästä.
Muut suoratoistopalvelut
Suomessa on mahdollista käyttää myös monia muita suoratoistopalveluita. Esimerkiksi Apple Music on kovaa vauhtia kirimässä rakoa kiinni suosituimpiin suoratoistopalveluihin ja vuoden 2016 loppupuolella palvelulla oli jo 20 miljoonaa käyttäjää. Tämä on huima luku kun otetaan huomioon, että palvelu lanseerattiin vasta kaksi vuotta sitten vuonna 2015.
Apple Musicin valtavaa suosiota selittää ainakin osaksi sen yksinoikeussopimukset levy-yhtiöiden ja artistien kanssa. Tämä tarkoittaa, että yksinoikeussopimuksien tehneiltä artisteilta musiikkia voi kuunnella vain Apple Musicissa. Myös Spotify on tehnyt yksinoikeussopimuksia muutamien artistien kanssa.
Muita suuria musiikin suoratoistopalveluita ovat Chromecast, MixRadio, Groove Music Pass, Aupeo, Nokia Musiikki+ sekä Google Play Musiikki. Näiden osuus suoratoistopalveluiden yhteisessä suosiossa on kuitenkin suhteellisen pieni verrattuna Spotifyhin, Deezeriin ja Apple Musiciin.