Suomen menestyneimpiä metallibändejä

Metallimusiikki on yksi Suomen merkittävistä vientituotteista, johon panostetaan vuosi vuodelta yhä enemmän. Vaikka se ei Suomen kokonaisviennissä prosentuaalisesti pärjää paperille ja kartongille, on se maamme suurin musiikkivientituote.

Metallimusiikin suosio maailmalla on myös lisännyt muiden alojen kasvua, sillä esimerkiksi HIM-yhtyeen takia tullaan tutustumaan Suomeen turistina ja opiskellaan suomen kieltä. Metallimusiikki kuuluu saumattomasti Suomen kansalliseen imagoon ja siksi sitä on viety ulkomaille jopa ministeritasolla.

1990-luvun lopun tienraivaajat

Vuoden 1997 tienoilla alkoi Suomessa hevimusiikin buumi, kun lyhyen ajan sisällä suuren yleisön tietoisuuteen nousi toinen toistaan upeampia metallibändejä, muun muassa HIM, Nightwish sekä Children of Bodom. Eivätkä ne olleet mitään ulkomailta kopioituja tukanpyörityspumppuja, vaan kukin niistä loi oman metallimusiikin alalajinsa.

HIM

Heartagram eli sydängrammi, joka yhdistää pentagrammin ja sydämen, on symboli HIMin love metal musiikkityylille. Symbolissa yhdistyvät metallimusiikin tutut teemat, kuten kuolema ja suru, siinä harvemmin kuultaviin tai nähtäviin rakkauteen ja elämään. Love metal on myös HIMin neljäs, vuonna 2003 julkaistu neljäs studioalbumi.

HIM ponkaisi kuitenkin maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen jo vuonna 1999 toisella albumillaan Razorblade Romance. 2000-luvun alussa bändi muutti Los Angelesiin, josta käsin se julkaisi tähän päivään mennessä suosituimman albuminsa, vuonna 2005 ilmestyneen Dark Lightin.

Bändi keikkailee yhä ja sen biisit tekee pääasiassa yhtyeen johtohahmo Ville Valo. Ne käsittelevät usein rakkautta ja ihmissuhteita maailman pahuutta ja monimutkaisuutta vasten asetettuna.

Nightwish

Sinfoninen metalli sai alkunsa, kun Nightwish-yhtye yhdisti hevimusiikkia oopperasoundeihin. Yhtyeen laulajasolistina toimi Tarja Turunen, jonka oopperakoulutettu ääni loihti bändien säveltäjä ja sanoittajaTuomas Holopaisen maisemalliset metallibiisit eloon. Tämä yhdistelmä toi suuren suosion myös maailmalla vain pari vuotta yhtyeen perustamisen jälkeen, kun vuonna 1998 bändin toinen albumi Oceanborn valloitti maailmaa.

Maailman albumilistoja rytisytti vuonna 2004 bändin albumi Once, joka löi Nightwishin läpi myös USAssa. Se sisälsi myös singlenä julkaistun biisin Nemo, joka on bändin kaikkien aikojen suosituin single. Once-albumilla on mukana Lontoon Filharmoninen Orkesteri ja siltä löytyy englanninkielisten kappaleiden ohella myös suomenkielinen kappale, Kuolema tekee taiteilijan.

Once oli suuri kaupallinen menestys ja sai myös kehuja musiikkikriitikoilta. Vuonna 2005 bändin kokoonpano kuitenkin muuttui, kun bändi ilmaisi avoimessa kirjeessään Tarja Turuselle, ettei tämä ollut enää mukana bändin kokoonpanossa. Varmoja syitä ei tähän päätökseen ole tiedossa, mutta se lopetti yhden ajanjakson suomalaisen hevimusiikin historiassa.

Nightwish toimii edelleen ja laulusolistit ovat vaihtuneet muutaman kerran. Oopperalaulajaa ei Turusen jälkeen ole bändin laulusolistina kuultu, mutta yhtye jatkaa sinfonisen metallimusiikin luomista ja esittämistä.

Children of Bodom

Children of Bodom kuuluu myös 90-luvun lopussa suosioon nousseisiin suomalaisiin metallibändeihin. Sen metallityyliä on nimitetty melodiseksi death metalliksi tai power metalliksi, jota edustavat myös Sonata Arctica ja Stratovarius.

Children of Bodom breikkasi Euroopassa jo ensimmäisellä albumillaan, vuonna 1997 ilmestyneellä Something Wildilla. Tähän päivään mennessä on yhtyeeltä ilmestynyt yhdeksän studioalbumia ja se juhlistaa vuonna 2017 20-vuotista taivaltaan maailmankiertueella.

Apocalyptica

Cello metal sai alkunsa vuonna 1993, kun neljä Sibelius-Akatemian sellistiopiskelijaa kokoontui soittamaan Metallican biisejä. Kolme vuotta myöhemmin tämä neljästä sellististä koostuva yhtye julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa. Se koostui ainoastaan Metallica-covereista, mutta pikkuhiljaa alkoi albumeille ilmestyä yhtyeen johtohahmo Eicca Toppisen tekemiä orginaalibiisejä ja bändin neljäs albumi, vuonna 2003 julkaistu Reflections muodostui jo kokonaan niistä.

Sello metalli puree hyvin myös maailmalla, sillä yhtye on myynyt miljoonia albumeja ja saanut paljon faneja sekä poikinut monia kiinnostavia yhteistyöprojekteja, muun muassa Metallican kanssa.

Lordi

Metallibändi Lordi tunnetaan melodisesta metallimusiikistaan, mutta ehkä vieläkin enemmän hirviömaskeistaan, pyrotekniikan käytöstä konserteissaan sekä Euroviisuvoitosta. Bändin johtohahmo on Mr.Lordi, joka tekee yhtyeen biisit sekä luo sen hirviöasut ja maskit. Bändin jäsenet haluavat pitää siviiliminänsä poissa julkisuudesta ja esiintyvät esimerkiksi televisiohaastatteluissa aina hirviöasut päällään.

Lordi nousi kotimaassa vuonna 2002 suuren yleisön tietoisuuteen hittisinglellään ”Would you love a monsterman”? Tämä osaltaan auttoi bändiä nousemaan Suomen euroviisuedustajaksi vuoden 2006 Euroviisuihin, jotka järjestettiin Ateenassa. Monen yllätykseksi Lordi ja Suomi voitti nuo Euroviisut ja tämä sinkautti yhtyeen maailmanmaineeseen.

Bändiltä on tähän päivään mennessä ilmestynyt kahdeksan studioalbumia ja se toimii ja keikkailee edelleen.

Amorphis

1990-luvulla perustettiin myös Amorphis, jonka nimi juontaa Kreikkaan ja tarkoittaa muodotonta tai hahmotonta. Yhtye aloitti soittamalla death metallia, mutta on siitä kehittynyt progressiiviseen metalliin ja folk metalliin.

Amorphis saa biiseihinsä inspiraationsa sekä usein myös sanoituksensa Kalevalasta ja Kantelettaresta. Sen biisit ovat raskassoundisia ja raskastempoisia, vaikka välillä mennäänkin nopeampitempoisiin death metal-osuuksiin. Bändillä on 12 studioalbumia ja se on saavuttanut runsaasti suosiota myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Uudet tulokkaat

Uudemmat metallibändit Moonsorrow, Korpiklaani, Ensiferum, Turisas, ammentavat inspiraation musiikkiinsa metsämystiikasta ja viikinkimytologiasta. Niillä on jo suosiota ulkomailla ja aika näyttää, miten suuriksi tähdiksi ne nousevat.